- خانه
- >
- کمک میخواهم
- >
- نگران شخص دیگری هستم
نگران شخص دیگری هستم
اگر شما نگران شخص دیگری هستید که در چالش است یا ممکن است به خودکشی فکر کند، و شما مطمئن نیستید که چطور با او صحبت کنید، میتوانید به ما پیام دهید. یکی از مشاوان بحران آموزش دیده ما به شما گوش میکند و شما را حمایت میکند.
چه زمانی باید ارتباط برقرار کنم؟
اگر یکی از افرادی که میشناسید در چالش است و دوران سختی را میگذراند، ممکن است دو دل باشید که چه بگویید و چطور کمک کنید. با اینکه شاید احوالپرسی و جویا شدن احوال آن فرد دشوار بهنظر برسد، اما این مکالمه میتواند جان یک نفر را نجات دهد.
هرکسی شرایط بد عاطفی را به روش مختلفی تجربه میکند، همه افرادی که شرایط بدی رو تجربه میکنند لزوما از ظاهر قابل تشخیص نیستند، با این حال اگر نگران شخصی هستید میتوانید به علائم زیر توجه کنید:
- صحبت در مورد پایان دادن به زندگی، نبودن و کشتن خود
- جستوجو برای یافتن راهی برای کشتن خود در اینترنت یا غیره
- احساس ناامیدی و صحبت در مورد نبود دلیل و انگیزه برای زندگی
- صحبت در مورد احساس گیر افتادن یا احساس درد غیرقابل تحمل
- صحبت در مورد احساس بازنده بودن
- بیخیال انجام دادن فعالیتهای مورد علاقه
- نشان دادن خشم غیرمعمول
- بهدنبال انتقام بودن
- چرخش مود و خلق افراطی
- صحبت در موردی مورد آزار قرار گرفتن در شبکههای مجازی
- افزایش استفاده از الکل یا سایر مواد
- انجام مقدمات نهایی مانند دادن اموال ارزشمند به دیگران یا خداحافظی با افراد مهم
- انجام رفتارهای پرریسک
- وجود تغییراتی در رفتار فرد در مدرسه، دانشگاه و محیط کار مانند:
تغییر در زمان حضور یا کاهش عملکرد، ناتونی در تمرکز، افزایش تحریکپذیری یا پرخاشگری، مشغولیت با مرگ (نوشتن در مورد مرگ در شبکههای مجازی یا … یا کشیدن و بارگذاری تصاویر مرتبط با مرگ)، اختلال در خواب و اشتها، تغییر در ظاهر و مراقبتهای شخصی.
عوامل خطر تحریککننده رایج
شناسایی نشانههای اولیه یک بحران میتواند از آسیب احتمالی به فرد جلوگیری کند. دنیای اطراف ما بر افکار و رفتارمان تاثیر میگذارد. هرچند بعضا میخواهیم تا یک حباب ایمن اطرافمان ایجاد کنیم، این امر خیلی ساده نیست. بنابراین، هم عوامل بیرونی (مانند تغییرات در روابط عاطفی، استرس کار یا تروما) و هم عوامل درونی (مانند دشواری در مدیریت و ابراز عواطف) میتواند خطر اقدام به خودکشی را افزایش دهند. بطور کلی عوامل خطر وقایع، موقعیتها و شرایط استرسزایی هستند که ممکن است احتمال خودکشی را افزایش دهند. این عوامل خطر نه خودکشی را پیشبینی میکنند و نه مسبب آن میشوند. با این حال، میتوانند توانایی مقابله فرد در یافتن راهحلهای جایگزین و مدیریت تنش را تحت تاثیر قرار دهند و افراد دارای این مشخصهها در خطر بیشتری هستند. عوامل ذیل بویژه وقتی با یکدیگر ترکیب میشوند احتمال افکار و اقدام به خودکشی را افزایش میدهند:
- افسردگی یا سایر اختلالات روانی
- سابقه اقدام به خودکشی قبلی
- عزت نفس آسیب خورده
- احساس ناامیدی و بیپناهی
- تعارض در مدرسه و یا با قانون
- مورد سوء استفاده یا غفلت قرارگرفتن
- کمالگرایی
- مسائل مربوط به هویت جنسی
- یک واقعه تروماتیک یا مرگ اخیر یکی از نزدیکان
- سوءمصرف الکل یا سایر مواد
- سوءمصرف داروهای روانپزشکی
- انزوا و فقدان حمایت اجتماعی
- خودکشی یا اقدام به خودکشی اخیر در خانواده یا نزدیکان فرد
- گرایشات تکانشگرانه
- از دست دادن شغل یا منابع مالی
- قطع رابطه عاطفی
- در دسترس بودن ابزارهای خودکشی
اگر این چنین علائمی در فرد مشاهده کردید، پیشنهاد میشود که بیشتر حواستان به فرد باشد و از وی مراقبت کنید و به او نشان دهید که برایش اهمیت قائلید. وقتی چندین عوامل خطر وجود دارد و رفتار فرد نیز تغییراتی داشته، وقت آن است که نسبت به هرگونه نشانههای هشداردهنده هشیار باشید. با اینکه همیشه این عوامل حاضر نیستند و میتوانند بعضا بیارتباط باشند، عیبی ندارد اگر از فرد مستقیما بپرسید آیا به خودکشی فکر میکند؟ با پرسیدن میتوانید یک زندگی را نجات دهید. در صورت وجود چنین افکاری تا حد امکان آرامش خود را حفظ کنید، با فرد در تماس باشید و آماده انجام اقدام فوری باشید.
وقتی متوجه شدید که شخصی در تقلا است
همه ما یک توانایی ذاتی برای حمایت از دیگران و نزدیکان داریم. اگر نشانههایی دیدید مبنی بر اینکه فردی که میشناسید در تقلاست، خوب است که بپرسید حالشان چطور است و پیشنهاد دهید شما میتوانید با او گپ بزنید و به حرفهایش گوش کنید و در صورت نیاز به او کمک کنید. هیچ وقت تواناییتان برای برقراری ارتباط با دیگری و کمک به او برای ایجاد امید و تامین امنیتش را دست کم نگیرید.
- تماس صوتی یا نوشتاری بگیرید و بپرسید که حالشان چطور است، برای گوش دادن به آنها زمانی اختصاص دهید، به چالش و تقلای آنها اذعان داشته باشید و آنها را به صحبت در موردش تشویق کنید.
- آنها را تشویق کنید که با هر شخصی که راحتتر هستند ارتباط برقرار کنند. این فرد ممکن است پزشک، خانواده، دوستان، فردی مذهبی، متخصصین یا هر شخصی باشند که فرد احساس میکند میتواند به آنها اعتماد کند. اگر بدنبال پشتیبانی و حمایت تخصصیتر هستند و نمیدانند به کجا مراجعه کنند، سرویس ما را به آنها معرفی کنید.
- مستقیما از آنها بپرسید که به خودکشی فکر میکنند یا خیر. این بیاد یک سوال مستقیم باشد که نتوان آن را طور دیگری تفسیر کرد، مانند: این چند وقته شرایط سختی داشتی و تحت فشار بودی، به خودکشی هم فکر کردی؟
- اگر آنها به فکر پایان دادن به زندگی خود هستند، آنها را تشویق کنید که با سرویسهای موجود ارتباط بگیرند، در صورت نیاز میتوانید شما نیز بجای آنها تماس بگیرید، ما میتوانیم در فرایند به شما کمک کنیم.
اگر نگران هستید که فردی در خطر فوری است با اورژانس اجتماعی ۱۲۳ تماس بگیرید.
سه قدم برای پیشگیری از خودکشی
پرسیدن
اگر فکر میکنید فردی ممکن است دست به خودکشی بزند، مستقیم از او بپرسد که تو فکر خودکشی هستی؟ از انجام این کار نترسید، این نشان میدهد که شما به او اهمیت میدهید و در واقع میزان خطر را کاهش میدهد، زیرا به فرد نشان میدهد که دوستی مایل است که در مورد مسئله باهم صحبت کنند. مطمئن شوید که مستقیم و بدون ابهام سوال میکنید.
گوش کردن و ماندن کنار فرد
اگر فرد تایید کرد که تمایل به خودکشی دارد، به او گوش دهید و اجازه دهید که احساسات خود را بیان کند. آنها را تنها نگذارید، کنارشان بمانید یا از شخص معتمد دیگری بخواهید که کنارشان بمانند.
کمک گرفتن
کمک حرفهای بگیرید. اگر زندگی فرد در خطر فوری است با ۱۲۳ تماس بگیرید. اگر میتوانید کمک حضوری ارائه دهید پیش دکتر عمومی یا اورژانس بروید. حتی اگر خطر فوری نباشد، ممکن است که برای مشکلات موجود که این احساسات را در آنها بوجود آورده به حمایت طولانی مدت نیاز داشته باشند.