استرس
همه برخی از شکلهای استرس را در طول زندگیشان تجربه میکنند. آدمها به صورتهای مختلفی به موقعیتهای استرسزا پاسخ میدهند و همه سطح یکسانی از استرس را در موقعیت مشابه تجربه نمیکنند.
نشانههای استرس چیست؟
بدن ما هنگام مواجهه با یک موقعیت چالشبرانگیز یا رخداد استرسزا، هورمونهای استرس را ترشح میکند. این هورمونها موجب تغییرات جسمی در بدن ما میشوند که به ما کمک میکند سریع با موقعیت سازگار شویم. اما اگر استرس ادامه یابد و تغییرات جسمی فروکش نکند، ممکن است ما احساس کنیم تحت تنش بیشازحدیم و نمیتوانیم سازگار بشویم.
شناختن خودتان و اینکه چگونه به موقعیتهای مختلف پاسخ میدهید میتواند به شما کمک کند که یاد بگیرید چهکارهایی برای مدیریت استرس شما مؤثر است.
برخی از نشانهها که سطح استرس ما را نشان میدهند و به بر سلامت روان و بهزیستی روانی ما تأثیر منفی میگذارند که باید مراقب آنها بود عبارتاند از:
- احساس تنش بیشازحد و عدم توانایی برای سازگاری
- احساس «لبه پرتگاه» بودن عدم توانایی برای متوقفکردن نگرانیها
- تغییر در الگوهای خواب، خستگی و فرسودگی
- تغییرات در اشتها
- واکنشهای بدنی مثل سردرد، تنش عضلانی، معده درد
- مشکل در تمرکز
- تغییرات در خلق، تحریکپذیری، پرخاشگری
- ترک دوستان و خانواده
- تکیه بر الکل یا سایر مواد بهمنظور سازگاری
- افکار آسیب به خود یا خودکشی
برخی از راهبردهای کاربردی برای مدیریت استرس هنگامیکه احساس تنش بیشازحد میکنید و به نظرتان سخت است که سازگار بشوید عبارتاند از:
- علت استرس فعلی خود را شناسایی کنید و راهبردهای سازگاریتان را مرور کنید
- یا کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید (مانند دوست، اعضای خانواده، شخصی معتمد در اطراف، رهبر مذهبی یا پزشک عمومی)
- مهارتها و نقاط قوتتان، موفقیتها و تلاشهایی که در این دوران سخت کردهاید را به خودتان یادآوری کنید.
- غذاهای مغذی بخورید، بهاندازه کافی بخوابید، و از الکل و سایر مواد اجتناب کنید.
- ورزش – کمک میکند تنش ساختگی در بدن شما ایجاد شود و موجب ترشح هورمونهای شادی میشود که احساس بهزیستی روانی را افزایش میدهد.
- برای فعالیتهایی که از آنها لذت میبرید وقت بگذارید.
- به خدمات حمایتی محلی مراجعه کنید (پزشک عمومی، و خدمات مشاورهای)
کمک در دسترس است. در زیر تعدادی از حمایتیهای موجود معرفی شده است. اگر زندگی شما در خطر است با ۱۲۳ تماس بگیرید.
- خط ملی اورژانس اجتماعی
سامانه تلفنی ۱۲۳
این سامانه صوتی زیر نظر سازمان بهزیستی کشور است و شما بطور ۲۴ ساعته میتوانید با خط ۱۲۳ تماس بگیرید. هدف کلی این سامانه کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی است. این سامانه بطور رایگان به کودکان و همسران در معرض خشونت خانگی، افرادی که قصد خودکشی دارند، کودکار کار، پسران و دختران فراری از منزل، دختران در معرض آسیبهای اجتماعی، افراد دارای گرایشهای جنسی متفاوت بصورت تلفنی و حضوری خدمترسانی میکند. با توجه به وجود مراکز حضوری در شهرهای مختلف در صورت نیاز این سامانه امکان این را دارد که به شهروندان در شهرهای مختلف خدمات اورژانسی و حضوری ارائه دهد. همچنین از سایت زیر میتوانید با انتخاب استان و شهر محل سکونت خود با مراکز حضوری و کلینیکهای اورژانس اجتماعی آشنایی پیدا کنید.
فهرست مراکز زیر نظر سازمان بهزیستی کشور
- خطوط مشاوره دولتی رایگان
سامانه تلفنی ۴۰۳۰
با توجه به شیوع کرونا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور این سامانه تلفنی رایگان را راهاندازی کرد تا به بصورت ۲۴ ساعته به نگرانیها و پرسشهای مردم در مورد ویروس کرونا پاسخ دهد. علاوه به مشاوره در زمینه کرونا این سامانه به افراد مبتلا به سرطان و زمینههای مانند سوگ، سلامت سالمندان، سلامت مادران باردار، تغذیه و سلامت روان نیز آماده خدمترسانی به شهروندان در شبانهروز است. علاوه بر خدمات تلفنی، در صورت نیاز به خدمات حضوری شهروندان میتوانند از لینک زیر آدرس مراکز خدمات جامع سلامت در شهر خود را نیز بیابند و بصورت حضوری مراجعه کنید.
سامانه تلفنی ۱۴۸۰
این سامانه صوتی نیز زیر نظر سازمان بهزیستی کشور است و از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب بطور رایگان در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، مشاور خانواده، کودک و نوجوان، مشاوره تحصیلی و شغلی، مشاوره سالمندی، مشاوره حقوقی، افسردگی، اضطراب، وسواس و سایر اختلالات روانی به شهروندان خدمترسانی میکنند.
سامانه تلفنی ۱۵۷۰
این سامانه صوتی مربوط به آموزش و پرورش است و اگر شما دانشآموز یا والد دانشآموز هستید میتوانید از ۸ صبح تا ۸ شب بطور رایگان با این سرویس تماس بگیرید و در زمینههای تحصیلی و خدمات روانشناختی حمایت دریافت کنید.
برای مکالمه با مشاور بحران اینجا کلیک کنید. (۷/۲۴ در دسترس)